Make it simple but significant

Over Things

Grafisch ontwerp dient een visuele vertaling van inhoud te zijn. Aangevuld met ritme en richting. Het is een op dialoog gebaseerd proces. Tussen opdrachtgever en ontwerper. Tussen communicatiemiddel en doelgroep. Dit proces start met het zoeken naar de juiste beeldtaal en het vinden van de metafoor. De kortste route naar de doelgroep start bij de ogen en gaat via het hart naar het hoofd!

Visie

“We willen snappen waar het om gaat, of die wereld nou eentonig, overweldigend of vol rafelranden is.”

Als ontwerpers stellen we altijd de kern van het verhaal voorop. Vanuit de context van de opdracht verkennen we de inhoud om de juiste vorm te vinden. Dat gaat nooit over mooi of lelijk, rond of vierkant. Of het rood, bruin of groen wordt, is minder interessant. Het gaat over nut en noodzaak.

We zetten graag onze tanden in complexe vraagstukken, eervolle opdrachten en nieuwe uitdagingen. Kwaliteit zit in eenvoud, waaronder meerdere lagen schuilgaan. Op een subtiele manier brengen we visuele betekenis over. Hoe eenvoudiger, hoe krachtiger.

Kwaliteit leveren en successen boeken zonder concessies te doen: daar staan we voor. Voor opdrachtgevers met grote vragen in kleine kaders. Maar ook voor opdrachtgevers met bescheiden vragen en open kaders.

De creatieve hoek

Werkwijze

Ontwerpen gaat niet over zien, het gaat over horen. We willen het vraagstuk en de achterliggende behoeften precies doorgronden. We luisteren scherp naar de opdrachtgever, filteren de essentie eruit en vertellen dat verhaal zo krachtig mogelijk door. In een helder ontwerp, met de juiste metaforen, in een kloppend ritme. Een goed ontwerp verbindt en brengt de boodschap krachtig over.

We denken mee hoe we de achterliggende behoeften vanuit de kernboodschap kunnen vervullen. Daarvoor verkennen we de ambities en de kaders zoals de doelstelling, mogelijke planning en budget en natuurlijk het gewenst gebruik. Dit vormt de basis voor de keuze van de communicatiemiddelen.

ThingsToMakeAndDo 02

Together we can make better Things.

Dit doen wij onder meer in opdracht van:

Rijksoverheid Ministerie van Algemene Zaken / Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties / Ministerie van Buitenlandse Zaken / Ministerie van Economische Zaken en Klimaat / Ministerie van Financiën / Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat / Ministerie van Justitie en Veiligheid / Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit / Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap / Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid / Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport / Algemene Bestuursdienst / Erfgoedinspectie / Inspectie Justitie en Veiligheid / Inspectie voor de Gezondheidszorg / Inspectie Leefomgeving en Transport / Raad voor de Kinderbescherming / Rijksvastgoedbedrijf / Rijksvoorlichtingsdienst / Rijkswaterstaat / Uitvoeringsorganisatie Bedrijfsvoering Rijk / Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid

Hoge Colleges van Staat Raad van State / Algemene Rekenkamer

Zelfstandige bestuursorganen College ter Beoordeling van Geneesmiddelen / Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming / RDW

Agentschap Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit / Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Gemeenten Den Haag / Rotterdam / Leiden / Westland

Diversen VSNU / Nederlandse Sportraad / Vereniging van Nederlandse Gemeenten / GGD Haaglanden / Overlegorgaan Fysieke Leefomgeving / Nationale Politie / Adviescollege Toetsing Regeldruk / Hogeschool van Amsterdam / Zorgverzekeraars Nederland / Vektis / Nederlandse Spoorwegen / IVN / ERTMS / Schiphol / RDW / Trias / Sdu / B Open / DOK / Heineken, Mooi Weer Spelen / Theaterfestivals Delft / Kenniscentrum Cultuureducatie Rotterdam / Europese Unie

Voor audiovisuele communicatie werken we samen met onze partner BroekhuizenWirtz.

Team

 • Rogier (creatief directeur)

  Rogier Rosema studeerde in 2005 Cum Laude af aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten te Den Haag en heeft ervaring opgedaan als ontwerper / art-director bij viervier en Ontwerpwerk. In 2008 richtte hij Things To Make And Do op.

  E-mail
 • Lennaert (algemeen directeur)

  Lennaert van der Hoeven studeerde communicatie in Rotterdam. En heeft de afgelopen jaren zijn rol als accountmanager en accountdirector/eigenaar bij verschillende bureaus en organisaties uitgebouwd. Als algemeen directeur heeft Lennaert sinds december 2021 bij Things de verantwoordelijkheid over dagelijkse gang van zaken en stuurt hij de projectmanagers aan.

  E-mail
 • Lemmy

  Lemmy Hoogendoorn studeerde in 2009 Cum Laude af van de opleiding CMD met een minor in User Experience Design. Heeft als ontwerper een voorliefde voor visuele identiteiten, illustratie en animatie en combineert deze facetten dan ook graag met elkaar om tot verrassende ontwerpen te komen. Werkt sinds 2017 bij Things To Make And Do.

  E-mail
 • Cynthia

  Cynthia de Bruin studeerde Communicatie met afstudeerrichting designmanagement. Ze heeft sindsdien behoorlijk wat jaren als account / projectmanager aan bureauzijde op haar teller staan. Voelt zich thuis in een omgeving waar mooie pakkende ontwerpen gecreëerd worden en is sinds oktober 2018 helemaal op haar plek bij Things To Make And Do.

  E-mail
 • Lisette

  Lisette is tijdens en na haar versnelde Communicatie studie in Rotterdam verknocht geraakt aan de bureau wereld. Na haar afstuderen is ze direct aan de slag gegaan bij een reclamebureau in Rotterdam om na een paar jaar aan de slag te gaan als online projectmanager bij een internetbureau in Den Haag. De offline communicatie trok altijd nog haar aandacht dus heeft ze Things To Make And Do gevonden om haar passie achterna te gaan. Hier zorgt ze met al haar enthousiasme voor strak georganiseerde projecten met een tof eindresultaat. Een echte PM topper.

  E-mail
 • Nanda

  Nanda Verasdonck, Fins van origine, is afgestudeerd als fotograaf aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en heeft daarnaast een opleiding communicatie afgerond. Ze heeft meerdere functies bekleed als creatieve projectmanager en sinds 2019 werkt ze met plezier bij team Things en pakt ze graag grote en kleine projecten voor je op!

  E-mail
 • Iskander

  Iskander Dekker studeerde in 2001 af aan de Willen de Kooning Academie. Hij heeft een liefde voor typografie en letterontwerp. Maar ook illustratie ligt dicht bij zijn hart. Altijd op zoek naar nieuwe vormen die iedereen prikkelt en begrijpt. Werkt sinds najaar 2019 bij Things To Make And Do.

  E-mail
 • Tedo

  Tedo Barthen studeerde in 1996 af aan het Grafisch Lyceum van Rotterdam. Na kort snuffelen aan de opleiding Industrieel Product Ontwerpen aan de Haagse Hogeschool besloot hij toch te kiezen voor het communicatie vak. Hij deed ruime ervaring op bij grote Rotterdamse bureaus, waar hij mocht werken voor legio merken. In juli 2019 streek hij neer bij Things in Den Haag, herenigd met oud-collega’s Cynthia en Nanda. Hij voelt zich daar als een vis in het water met uitdagende (technische) opdrachten, en heeft als specialisatie complexe beeldbewerking. Maar ook voor interactieve opdrachten, lay-outen en DTP’en draait hij zijn hand niet om.

  E-mail
 • Rosalie

  Rosalie Arendsen, in 2008 afgestudeerd als visueel ontwerper in de richting Identity Design. Vanaf dat moment ervaring opgedaan bij diverse ontwerp bureau’s, dit al die jaren steeds afgewisseld met periodes als freelancer ontwerper voor uiteenlopende opdrachtgevers. Krijgt energie van ontwerpen die helder communiceren, prikkelen en uitdagen. Vanaf het najaar 2020 onderdeel van de Things club!

  E-mail
 • Jolien

  Jolien raakte tijdens haar studie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten gefascineerd door typografie, boekontwerp en het structureren van informatie. Na haar afstuderen in 2014 kwam zij in aanraking met bewegwijzering. De liefde voor datavisualisatie en illustratie is echter altijd blijven bestaan. Sinds begin 2021 versterkt zij het team van Things.

  E-mail
 • Jamie

  Jamie Groenestein is afgestudeerd als grafisch ontwerper aan de Willem de Kooning Academie. Naast infographic redacteur te zijn geweest voor meerdere kranten heeft hij zich de laatste jaren ook verdiept in animatie. Dat laatste past hij graag toe in onderscheidende merkidentiteiten en pakkende ontwerpen. Weet veel van de digitale wereld maar ruikt ook nog graag aan vers gedrukt papier. Sinds 2022 deel van de club.

  E-mail
 • Lisa

  Lisa Maes studeerde in 2018 af als grafisch ontwerper aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Tijdens haar studie ontwikkelde ze een passie voor boekontwerp toen ze meewerkte aan een grote jubileumuitgave voor de Rotterdamse Academie van Bouwkunst. Na haar afstuderen heeft ze ervaring opgedaan bij een grafisch bureau in Rotterdam en haar interesse voor architectuur verder onderzocht binnen de rol van grafisch ontwerper bij een architectenbureau in Leidschendam. Klaar om haar scope aan opdrachten weer wat breder dan de architectuurwereld te trekken is ze sinds 2022 lid van het team van Things.

  E-mail
 • Talent

  Ben jij visueel sterk, conceptueel krachtig en niet vies van een uitdaging? Zit ontwerpen zit in je hart en heb je een passie voor het vertalen van (complexe) vragen en informatie naar goed communicerende concepten? Wij zijn op zoek naar een ervaren ontwerper. Herken jij jezelf hierin en ben je niet bang je handen en nek uit te steken? Neem dan snel met ons contact op.

  E-mail